Gå til hovedinnhold Gå til søk
  • Nyheter
  • Publisert 26. mai 2023

Skryter av Bodøs by-planer: - Det tenkes veldig mye rett

Bodøs byutviklere møttes for å dele erfaringer. Polaris Eiendom lot seg imponere.

Kompetanseforum samlet både kommunen, en rekke gårdeiere og fagfolk fra fjern og nær som jobber med byutvikling. Tema var Bygulv, mikroklima og attraktivitet.

– Som «søring» har det vært en opplevelse å få komme til Nord-Norge og å få være med å bidra til byutvikling. Og etter dagen i dag er jeg ikke mindre sterk i troen på at Bodø sentrum kan utvikle seg til å bli en bydel i den europeiske eliteserien, sier Thorsen.

Han ble nemlig også utfordret på nettopp dette utsagnet – hentet fra en kronikk han skrev i Avisa Nordland i mars.

– Samarbeid er nøkkelen. Man har kultur, attraksjoner og handel, i et kompakt sentrum. Nå handler det om å samarbeide om å utvikle et bygulv som er virkelig attraktivt for alle, sier han.

Uventede investeringer

Selv brukte Polaris Eiendom-direktør Rolf Thorsen sine tilmålte minutter til å trekke linjer tilbake til sin fortid som leder for utviklingen av Bjørvika i Oslo.

Med bygulvet som spydspiss forklarte han hvordan det var noen litt uventede investeringer, som i etterkant har vist seg å være de aller beste.

– Vi kjøpte det som ble kåret til verdens beste lekeapparat. Og vi lagde en flott vannfontene. Det tiltrakk seg barn og skapte et fantastisk byrom, forklarte Thorsen.

Kristin Stavnes Jordbru, leder for Byutvikling i Bodø, forklarte blant annet hvordan kommunen stiller krav til utbyggerne av nye prosjekter om å bidra til å utvikle sentrumsprosjekter.

– Da jeg hørte det, så tenker jeg at de har skjønt noe viktig. Det var jo slik vi utviklet Bjørvika også. Det var utbyggerne som måtte inn og finansiere, mens vi sørget for en helhetlig plan rundt selve bygulvet, sier han. Det viktige er at man tidlig er tydelig på hvilke spilleregler som skal gjelde – skape forutsigbarhet.

Hvilke investeringer man skal være med på, må være klart når man kjøper de aktuelle tomtene.

Ny bydel

Blant de som presenterte deler av sitt prosjekt var Molobyen. Et delvis lokalt eid selskap som planlegger å bygge 700 boenheter på vestsiden av Bodø Sentrum.

Et tidligere næringsområde skal i løpet av de neste ti årene utvikle en helt ny bydel.

– Og de har engasjert flinke folk, som forstår hva et bygulv er. De jobber allerede nå aktivt med å finne ut hva folk ønsker å bruke. Det forteller meg at de virkelig tar folk på alvor. Og hvis folk bruker tilbudene og byrommene, da trives de. Og da øker attraktiviteten både for boligene og for hele bysentrum, sier han. Neste skritt må være å definere hvilken rolle denne delen av sentrum skal spille hele «by-ensemblet» – hva skal de «gi» til byen?

Han likte også programmet som kommunen hadde satt sammen. Forskere, arkitekter og byrom-designere delte sin kunnskap.

– Deling av kunnskap er et absolutt grunnlag for samarbeid, sier Thorsen

– Og det er ekstremt viktig at det er kunnskapsbasert – og at vi tør å dele det vi er usikre på, sier Thorsen.

Artikler

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.