Narvik er kanskje en liten by, men potensialet er stort. Det mener Bastian Niederholtmeyer, som på kort tid har etablert Furu Gastropub i Kongens gate 36 som et av byens mest spennende spisesteder.
For å utvikle nordnorske bysentra til å bli Norges mest attraktive, må vi høre fra de som faktisk tilrettelegger og skaper liv i byene gjennom sine virksomheter.
Én av dem er Bastian Niederholtmeyer, daglig leder på Furu Gastropub.
Restauranten hans ligger i travle Kongens gate 36 og er blant de beste restaurantene i Narvik ifølge Tripadvisor og Visit Norway, og en av de høyest rangerte på Google i Narvik.
Fra Sveits – til hjertet av Narvik
Hva fikk deg til å flytte til Narvik?
– Etter en intens periode i en krevende stilling i Sveits fikk jeg nok, og ønsket å flytte til et roligere liv, helst i arktiske strøk med enkel tilgang til naturområder. Derfor bestemte samboeren min og jeg oss for å flytte til Nord-Norge. Døren til Narvik åpnet seg da jeg fikk jobb her, noe jeg i dag er veldig glad for. Det er mye Narvik som by ikke kan konkurrere med sammenlignet med andre europeiske byer, men når det gjelder naturen du finner her, er Narvik helt unik.
Det er en uvanlig reise – fortell mer om hva som inspirerte deg til å starte Furu Gastropub?

Bastian Niederholtmeyer nyter et roligere liv i Narvik
– Jeg kan peke på flere ting: mennesker jeg ble kjent med, tilfeldigheter og lysten til å skape noe, og kanskje at det var – og er – et behov. Møter man mennesker med den samme energien, kan slike ting skje. I mitt tilfelle ble det Furu Gastropub. Vi er heldige som har et kjempedyktig team som har holdt i matkonseptet og hele tiden utvikler det.
Narvik er en liten by, og tilbudet er tilsvarende begrenset, men det har skjedd en positiv utvikling de siste årene, sier Bastian og fortsetter:
– Det er absolutt plass til flere, og byen har et enormt potensial når det gjelder å få til et yrende byliv. At Narvik skal ha alpin-VM i 2029, betyr at byen blir satt på kartet for langt flere mennesker enn bare skisportinteresserte.
Narvik danket ut italienske Val Gardena og Andorra da byen til slutt fikk tildelingen fra Det internasjonale ski- og snowboardforbundet.
«Det er viktig at Narvik tiltrekker seg flere mennesker og at byen utvikler seg, men vi må fortsatt huske å bevare det som gjør oss unike.»
Matmenyen som skiftes etter årstidene
Så, en liten by betyr færre mennesker som går ut på restaurant. Hvem er de typiske gjestene deres?
– Ja, Narvik er en liten by, men mangfoldet blant gjestene er stort. Det kan være flere grunner til det. Beliggenheten i en av hovedgatene gjør oss svært synlige for hotellgjestene på Hotel Wivel, som vi for øvrig ligger vegg i vegg med, og på Scandic Hotel. Andre faktorer som spiller inn er at vi har et tydelig konsept som passer til flere måltider. Derfor har vi alt fra lokale gjester til tilreisende i alle aldre.
Har dere én signaturrett som dere kan friste leserne med?
– Vi er inspirert av det nordlige og alt som kommer med – også naturen. Maten er laget av enkle råvarer, men tilberedt med våre spesialiteter og på vår måte. Derfor har vi egentlig ingen faste signaturretter, fordi menyene byttes med årstidene, noe som gjør at vi sjelden bruker den samme retten mer enn én gang. Vi balanserer smakene og hele opplevelsen for å representere oss – og forhåpentligvis Narvik – på best mulig måte i fremtiden.
Veien videre for Narvik
Hva må til for å skape et enda mer attraktivt bysentrum og gode byrom?

I lune lokaler i Kongens gate 36 finner du Furu Gastropub
– Flere møteplasser er sikkert en fordel, og at byrommet tilrettelegges for fotgjengere. Det skal være avslappende å rusle nedover en handlegate, men akkurat nå oppleves det som det motsatte. Bytunnelen, som er mye diskutert, hadde vært en stor oppgradering, men skjer dessverre ikke med det første.
Han avslutter:
– Jeg ønsker at Narvik skal utvikle seg og tiltrekke flere mennesker, men samtidig er det viktig at vi bevarer det som gjør oss unike. Jeg håper at det som skapes, gjøres med kvalitet.